iOS 17.2 Beta, Dışarıdan Uygulama Yükleme Desteği ile Gelebilir

Apple, Avrupa Birliği (AB)’nin Dijital Piyasalar Yasası (DMA) antitröst mevzuatı sebebiyle iOS cihazlara dışarıdan uygulama yükleme desteği sunmak zorunda kalacak. Son olarak 9to5Mac, iOS 17.2 beta kodunda, şirketin gerçekten de App Store dışındaki kaynaklardan iOS cihazlara dışarıdan uygulama yükleme desteğini sunma hazırlığında olduğuna dair kanıtlar buldu.

Dışarıdan uygulama yükleme ile App Store gibi resmi bir kaynak yerine üçüncü taraf kaynaklardan elde edilen uygulamaların cihazlara yüklenebilmesinin önü açılacak. Böylece uygulamaların App Store yönergelerini atlamasına izin verilmiş olacak. Apple’ın daha önce bu konuda ne kadar sıkı olduğu malum.

iOS 17.2, “Yönetilen Uygulama Dağıtımı” adı verilen yeni bir genel çerçeveye sahip. Bunun API’nin kurumsal uygulamaların kurulumuna yönelik çözümlerle ilgili olacağı düşünülüyordu ancak Apple’ın bundan daha önemli bir şey üzerinde çalıştığı görülüyor.

Yeni API’nin analiz edildiğinde sistemde tanımlanmış bir uzantı uç noktasına sahip olduğu ortaya çıkmış. Bu, diğer uygulamaların bu türden uzantılar oluşturabileceği anlamına geliyor. Hatta üçüncü taraf uygulamalara diğer uygulamaları yükleme izni verecek yeni, kullanılmamış bir yetki fark edilmiş durumda ve bu, geliştiricilerin kendi uygulama mağazalarını oluşturmasına olanak tanıyacak.

API, harici kaynaklardan uygulamaların indirilmesi, kurulması ve hatta güncellenmesi için temel kontrollere sahip. Ayrıca bir uygulamanın belirli bir cihazla veya iOS sürümüyle uyumlu olup olmadığını da kontrol edebiliyor. Ayrıca bu API’de bölge kilidine ilişkin referanslar da bulunmuş. Bu da Apple’ın bunu belirli ülkelerle kısıtlayabileceğini gösteriyor.

Apple’ın Mart 2024’e kadar DMA mevzuatına uyması gerektiğinden destek için geri sayımın başladığını söyleyebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x